Subscribe

Saturday, 31 December 2011

Kesan buruk radiasi nuklear sejak 60 tahun yang lepas, Kazakhstan (12 gambar)

Lebih 60 tahun yang lepas, Kesatuan Soviet telah meletupkan senjata nuklear mereka yang pertama dipanggil First Lightning, di sebuah kawasan fasiliti nuklear di utara Kazakhstan (pernah dikenali sebagai Kazakh SRR. Kawasan ujian yang dikenali sebagai Semipalatinsk Polygon telah menjalani 456 buah siri letupan selama 40 tahun kewujudannya. Kesannya, penduduk yang tinggal di kawasan sekitar telah mengalami kesan buruk sehingga ke akhir hayat mereka. Kesan radiasi nuklear telah memusnahkan 3 generasi penduduk di kawasan sekitar pusat ujian tersebut. Dilaporkan lebih 1 juta penduduk telah dijangkiti kesan radiasi tersebut yang mewujudkan masalah kesihatan seperti penyakit tiroid, kanser, kecacatan pada janin, penuaan pra-matang dan penyakit kardiovaskular. Jangka hayat penduduk di kawasan tercemar ini juga adalah tujuh tahun kurag daripada purata kebangsaan negara Kazakhstan. Sila klik tajuk post untuk berita penuh.
 

Kawasan terbiar dan ditinggalkan kesan bencana alam, Jepun (20 gambar)

Bangsa Jepun terkenal sebagai bangsa paling kuat di dunia. Tempoh masa 50 tahun adalah terlalu singkat untuk membina sebuah bangsa yang hebat. Selepas ledakan Hiroshima dan Nagasaki, mereka diajar dan mengamalkan kehidupan yang serba pantas. Tahun 2011 ialah tahun dukacita untuk negara Jepun. Selepas dihentam tsunami dan gempa bumi, satu lagi kesan besar iaitu krisis radiasi nuklear telah mengubah struktur sebahagian besar negara Jepun. Sebuah bandar versi Chernobyl di Fukushima telah wujud. Sila klik tajuk post untuk melihat perubahan drastik kepada negara Jepun.

Ruang tempat tinggal atau pejabat dari kontena kargo (11 gambar)

Hanya tidak sampai RM 3,000 setiap satu, anda mampu membina beberapa buah ruang untuk menarik pelanggan berkunjung ke restoren bergerak anda. Mungkin juga kontena kargo ini boleh dijadikan ruangan pejabat dan cyber cafe. Senang dipindah-pindahkan. Jom kita lihat contoh binaan dan hiasan yang sesuai dipraktikkan di dalam kontena kargo terpakai ini. Sila klik tajuk post untuk entry penuh.

Wedding Colors: Ungu, Emas + Putih

Derpina & Derp.

Set Chess Mario Buatan Tangan.

Jom buat cover timeline Facebook

Conteng buku

Vintage : Televisyen LG gaya retroGaya retro di dalam teknologi kini semakin berkembang. Terbaharu, LG telah mencipta tv CRT berukura 14 inci dengan sentuhan ciri-ciri retro di dalamnya. Uniknya tv ini boleh dilihat di dalam visual warna, sephia dan hitam putih. Walaubagaimanapun, produk LG ini hanya masih dijual di dalam pasaran Korea dengan harga USD 216.00 sebuah.

Fashion: Warna eyeshadow untuk dicuba (7 gambar)

Bosan dengan warna pembayang mata anda? Apakata korang mencuba pula warna-warna seperti gambar-gambar di bawah. Bermula dari sederhana seadanya, ke smokey eyes sehinggalah ke peringkat bewarna warni, semuanya ada. Sayang juga kalau palet warna pembayang mata tidak digunakan. Kalau masih bercuti di rumah, jom main mekap-mekap. Sila klik tajuk post untuk entry penuh.

Fashion: Fesyen Color Block (25 gambar)

Apakah maksud Color Block? Color Blockingis merupakan kombinasi berlainan warna di mana setiap warna tersebut akan menyokong antara satu dengan yang lain. Contoh jelas seperti pakaian seragam sekolah. Untuk tips jelas pemilihan warna, sila lihat Roda Warna di bawah. Sila klik tajuk post untuk melihat contoh pakaian fesyen color block ini.

Rekaan luaran khemah yang menarik (11 gambar)

Dekat pasaran sekarang terdapat bermacam-macam rekaan khemah yang menarik. Sekurang-kurangnya bole generate semangat nak beriadah di dalam hutan bersama kawan-kawan. Sila klik tajuk post untuk entry penuh.