Subscribe

Tuesday, 27 December 2011

Taman Arboretum yang unik, Philadelphia. (5 gambar)

Pecinta alam sekitar sekali lagi dihidangkan dengan pemandangan menarik dari dunia atas pokok di hutan Adventure Morris Tree Arboretum, Philadelphia. Taman yang uni ini mempunyai trek jalanan di atas pokok, ruang peninjau, jambatan gantung dan kawasan permainan yang menyeronokkan untuk kanak-kanak. Adventure  Tree mempunyai laluan pejalan kaki sebanyak 450 kaki yang diperbuat daripada keluli dan kayu cedar serta diterangi oleh lampu LED. Taman yang cantik ini telah direka dan dibina oleh Metcalfe Architecture & Design yang pernah memenangi beberapa anugerah antarabangsa termasuk American Association of Museums Excellence di dalam Exhibition Design Award. Sila klik tajuk post untuk berita penuh.

Serangan bom semasa malam perayaan, Nigeria (6 gambar)

Kumpulan masyarakat antarabangsa mengutuk tindakan sebuah radikal agama di Nigeria yang telah mengakibatkan sekurang-kurangya 40 nyawa telah terkorban apabila serangan bom disasarkan kepada penganut yang keluar dari gereja semasa malam krismas yang lepas. Dikatakan kumpulan radikal Boko Haram yang mengaku bertanggungjawab ke atas serangan ini. Mereka juga bertanggungjawab mengebom 3 buah gereja sebelum ini yang telah mencatat 504 nyawa telah terkorban. Sila klik tajuk post untuk berita penuh.

Pesta Seni Kerbau Jantan, China (3 gambar)

Comel je tengok kerbau-kerbau ini diwarnakan. Mula-mula ingatkan replika, tetapi sebenarnya ia adalah kerbau realiti. Inilah yang berlaku di sebuah wilayah Yunnan, China. Ini adalah sebuah pesta kecil oleh sebuah kumpulan minoriti rakyat China yang telah melukis pelbagai bentuk bewarna warni pada badan seluruh badan kerbau masing-masing. Mereka mempercayai lukisan pada lembu jantan ini berupaya untuk melindungi kampung mereka. Sila klik tajuk post untuk berita penuh.

Hadiah istimewa sempena krismas semasa perang dunia kedua oleh tentera Perancis (3 gambar)

Semasa Perang Dunia Kedua, juruterbang tentera Perancis telah menghasilkan beratus-ratus hadiah krismas berupa permainan kanak-kanak dalam masa tempoh 3 hari untuk diberikan kepada kanak-kanak British. Hal ini telah ditemui oleh penyelidik Muzium Udara Yorkshire melalui gambar-gambar yang telah ditemui. Pada Disember 1944, Lt Lemarchand yang berkhidmat dengan bahagian mekanik Skuadrom Perancis yang berpangkalan di RAF Elvinton, North Yorkshire yang telah mencetuskan idea ini selepas melihat sebuah pokok krismas besar yang telah didirikan di Stesen Keretapi York. Lt Lemarchand dan beberapa orang yang lain telah menghasil mainan buatan tangan sebanyak 204 buah dalam masa kurang daripada 3 hari. Menggunakan alatan minimal seperti pisau cukur, mereka telah bekerja siang dan malam untuk menghasilkan permainan ini untuk diberikan kepada sebuah rumah sakit kanak-kanak York yang terletak hanya beberapa batu dari pengkalan mereka. Sila klik tajuk post untuk berita penuh.