Subscribe

Saturday, 26 November 2011

VIDEO : Ikan serah diri

Kalau macam ni punya senanglah hajat patik hendak menangkap ikan salmon. Main kutip-kutip aja. Kawasan ni tengah banjir. Salmon-salmon tu saja nak rasa apa rasa duduk bertenggek atas jalanraya. Haizzz..rezeki utk manusia ni!


Obsesi bergambar dengan selebriti dan orang terkenal (10 gambar)

Mula-mula ianya sekadar keinginan zaman remaja, di mana dirinya mahu sentiasa kelihatan lebih hebat di mata remaja lain. Semenjak umur 15 tahun, Richard Simpkin yang kini merupakan seorang jurugambar, berjaya merakamkan bergambar dengan hampir 2, 000 orang yang terkenal. Obsesi ini sudah menjangkau selama 23 tahun. Biasanya orang hanya mendapatkan autograf dari orang-orang yang terkenal itu tetapi baginy autograf hanyalah sekadar tulisan cakar ayam. Lalu dia pun memulakan obsesinya bergambar dengan orang yang akan dikenang dalam sejarah.

Kini beliau sedang merancang untuk membuat buku dan mengadakan pameran fotografi hasil dari obsesinya selama bertahun-tahun itu. Sila klik tajuk post untuk melihat entry sepenuhnya.

Post ini dilabelkan sebagai label Obsesi. Sila klik DI SINI untuk melihat entry obsesi yang lain.

Kereta "Back to the Future" akan dikeluarkan semula.(4 gambar)


Kereta "Back to the Future" akan dikeluarkan semula dalam versi elektrik dengan kelajuan maksimum 201 km/j. Kereta lagenda DeLorean ini telah diusahakan selama 25 tahun oleh Stephen Wynne,55 tahun yang berasal dari Liverpool. Klik tajuk post untuk berita penuh.Mereka nak claim nama HARIMAU pula. HAHAHAHHHAHAHAHAHseriously, annoying gila.

sumber

VIDEO : Tutorial pindahkan gambar ke kayu, best!Camni punya simple, sendiri boleh buat. Jom buat.

Jambatan Mahakam runtuh, Kalimantan

JAKARTA, suaramerdeka.com - Jembatan Mahakam yang menghubungkan Tenggarong dan Tenggarong Seberang, Kalimantan Timur, runtuh pukul 16.20 WITA. Pada saat kejadian, jembatan sedang ramai aktivitas lalu lalang kendaraan.
"Jembatan sepanjang satu kilomter itu runtuh total. Sekarang ini tim SAR sudah di lokasi mencari korban," kata Sapto Anggoro, seorang saksi mata, Sabtu (26/11).
Banyak korban yang terjatuh ke sungai terbesar dan terpanjang se-Indonesia itu kemudian dilarikan ke rumah sakit terdekat.
"Tadi pas runtuh lalu lintas sedang ramai, jadi kemungkinan banyak korban juga," kata Sapto, salah satu saksi mata saat berbincang dengand detikcom, Sabtu (26/11/2011).
Belum diketahui penyebab runtuhnya jembatan yang menghubungkan Samarinda dan Balikpapan itu.


Tasik Bercahaya Biru Di Australia (6 gambar)

Cantikkan tasik ni. Korang boleh try pada sotong juga. Masa bersihkan sotong, ada satu bahagian dekat 'tabung ink' itu seperti jelly. Jelly tu mempunyai sifat seperti luminisescence ni la. Tasik ini dinamakan Tasik Gipssland yang terletak di Australia. Keunikan seperti lampu kebiru-biruan ini adalah berpunca dari mikroorganisma yang dapat menghasilkan 'lampu' glow in the dark ini. Keunikan ini merupakan salah satu punca pelancong untuk datang melancong ke sini. Sila klik tajuk post untuk melihat gambar-gambar yang lain.

Post ini dilabelkan di bawah label Travel Tour . Sila klik DI SINI untuk melihat tempat-tempat menarik yang lain. Derma satu klik untuk iklan ini.

Shit London Awards, London (10 gambar)

Rasanya tak pernah dibuat di Malaysia lagi. Sebuah pertandingan yang diberi nama Shit London Awards telah diadakan di Kota London. Tema gambar yang dikehendaki adalah pesert hendaklah mengambil gambar aspek-aspek buruk di London. Awards yang dipertandingkan adalah 1)Bangunan paling buruk di London 2)Nama (papan kedai) kedai yang terbaik dan terburuk,3)Pemandangan paling teruk, 4)Gambar terbaik di dalam aspek benda paling buruk. Hahaha, sounds creepy tapi inilah kenyataannya. Korang boleh rujuk di laman web rasmi Shit London Awards DI SINI. Di bawah ialah gambar-gambar yang telah memenangi awards dari Shit London.

  • 1st Place – Chris Barrett - Great piece of opportunistic graffiti playing on the “stranger danger” fears that plague childhood today. When I was a kid this exact scene happened almost every week to me at the supermarket and it never done me no harm.

Best Photo of The Year by Reuters (10 gambar - part 1)

Hari ni kita tengok gambar-gambar terbaik dari Reuters. Ada 100 keping semuanya, tapi saya   uploadkan 10 keping in 1 group. Yang bestnya kali ini, Reuters kongsikan sekali perenggan ayat yang memuatkan pengalaman jurugambar mereka sendiri, setting kamera dan caption (seperti biasa). Mereka menggunakan kamera CANON dan lens serendah 50mm hinggalah yang paling tinggi. Best! Tak puas tengok sekali. Sila klik tajuk post dan melihat seluruh 10 keping gambar dan deskripsinya.“I headed to the Yuriage district of Natori city in Miyagi prefecture just two days after the March 11 earthquake and tsunami struck northeastern Japan. The tsunami had destroyed buildings and left water everywhere. Smoke still hung over the smoldering ruins. I met Akane Ito amid the rubble as she sat crying on the side of the road, from where she should have been able to see her house. The tsunami had washed away her home together with the memories and her pet, which was family to her. 

It is not easy to photograph those in tears, but I took the picture as I felt it represented the sorrow the entire region was experiencing. I feel honored if readers were able to feel part of this sorrow. What I want to be able to do is to allow our readers to see what is taking place in the disaster-hit areas. I also sincerely wish for a swift recovery in the disaster-hit areas.” 

Canon EOS 1D Mark III, lens 300mm, f7.1, 1/500, ISO 200 

Caption: A woman cries while sitting on a road amid the destroyed city of Natori, Miyagi Prefecture in northern Japan March 13, 2011, after a massive earthquake and tsunami.REUTERS/Toshiyuki Tsunenari/Asahi Shimbun

Bila mangsa kecurian dan pencuri saling berbalas surat (3 gambar)

Inilah yang dilakukan oleh seorang ibu muda kepada 3 orang anak apabila rumahnya telah dimasuki pencuri. Keluarganya telah kehilangan barang kemas, ipod dan laptop. Ibu muda tersebut telah menulis dan sekaligus menyumpah pencuri-pencuri tersebut di dalam di suratnya. Ha-Ha, sounds funny tapi itulah hakikatnya. Dia telah membuat beberapa copy surat tersebut dan menggantungkan surat tersebut di beberapa kawasan kejiranannya. Dan apa yang yang menarik, surat balasan daripada pencuri telah dihantar kepadanya. Dasa pencuri tak takut kena sumpah, siap tak peduli pun kat mangsa. Korang tekan tajuk post dan baca balasan surat daripada pencuri tersebut pulak. Ha-ha.

Post ini diberikan label LOL (laughs out loud). Sila klik DI SINI untuk melihat artikel LOL yang lain.

Susan Boyle yang beruntung (5 gambar)

Bintang bakat rancangan realiti hiburan Britains's Got Talent masih belum dapat menyesuaikan diri di rumah barunya yang bernilai 300ribu pound. Susan Boyle berkata, dia lebih selesa tinggal di rumah lama yang sempit dan tempat dia membesar bersama keluarga dan rakan-rakan. Susan Boyle kini mempunyai aset bernilai 8 juta pound apabila album pertamanya berjaya dijual sebanyak 14 juta keping. Sila klik tajuk post untuk melihat rumah barunya ini.

Derma satu KLIK untuk iklan ini.

Teknologi Google Street View (10 gambar)

Google Street View telah menjadi sebuah medium yang menarik kerana boleh digunakan untuk mengesan mana-mana yang tempat kita kehendaki. Ini termasuklah sekiranya kita hendak mencari restoren sekalipun. Dan sekarang semua pecinta muzik sendiri boleh mengesan sendiri lokasi cover album kegemaran mereka. Sean Yeaton dari Vice.com telah berjaya mengumpulkan 10 lokasi album terhebat di masa lepas. Ini memberi peluang kepada semua pengkaji misteri di sebalik cover album yang dikatakan mempunyai hubung kait dengan isu-isu skandal dan misteri pada zaman tersebut. Sila klik tajuk post untuk melihat kesemua gambar.

menderma satu KLIK untuk iklan ini.

Projek Seni bawah laut yang hebat! (9 gambar + 1 video)

Mula-mula saya dah tengok gambar dan video lekat dekat mana-mana website tapi tak tergerak hati nak tengok paparan videonya. Hari ni macam blessed sangat bila broadband pun laju lebih dari selalu dan tiba-tiba tekan ON pada paparan youtube. Ya Allah, seriau pun ada bila tengok vid ni. Tapi rasa macam (tah macamana nak describe) cantik sangat perjalanan shot video ni. (iklan)

Sebenarnya ini ialah projek seni Guillaume Nery bersama teman wanitanya. Mereka menggunakan kamera Canon 5D Mark II dan mengambil masa 4 hari untuk menghasilkan video ini. Lokasi bagi sinkhole ini terletak di Dean's Blue Hole, Bahamas. Sinkhole ini mempunyai kedalaman sehingga 633 kaki ke dasar laut. Walaubagaimanapun freediver bertaraf dunia ini menegaskan beliau sebenarnya tidak sampai pun ke dasarnya. Matlamat mereka adalah memberi penekanan kepada imej yang berhubung dengan keindahan bawah laut dan pergerakan inovatif sebuah kamera. Sila tekan tajuk post dan melihat semua gambar dan anda WAJIB menonton video mereka. Muzik latar yang digunakan pun memang buat video ini 100+ best sangat.

Post ini diletakkan di bawah label PERKARA HEBAT di dalam Blogpedia2u. Sila tekan  DI SINI untuk melihat perkara-perkara hebat yang lain.