Subscribe

Friday, 6 January 2012

Perusahaan garam dan kesannya kepada pekerja, Uganda (10 gambar)

Beberapa dekad yang lepas, pengekstrakan garam merupakan punca pendapatan ekonomi yang utama di negara Uganda, namun beberapa tahun kebelakangan ini para pekerja berada di dalam keadaan yang sedikit membimbangkan.Pelombong gara di Lake Katwe, barat Uganda memperolehi USD$30 untuk seminggu. Permintaan pasaran terhadap pasaran garam begitu mendadak menjadikan para pekerja terpaksa bekerja lebih untuk memenuhi permintaan. Walaubagaimanapun, kerja-kerja pengekstrakan ini sememangnya memberikan kesan risiko terhadap tahap kesihatan pekerja. Untuk pengetahuan pembaca The Blogpedia, proses pengekstrakan garam ini dilakukan sepenuhnya oleh tenaga manusia. Pekerja lelaki dan perempuan terpaksa menggunakan tangan untuk mengeluarkan garam dari kolam garam dan mereka juga terpaksa berdiri berjam-jam di dalam air separas dada.

Menurut laporan, para pekerja tahu pekerjaan ini memberikan kesan buruk terhadap mereka tetapi mereka sendiri tidak mampu untuk membeli pakaian perlindungan. Ramai pekerja mengalami penyakit alat kelamin dan jangkitan kulit disebabkan terpaksa  berendam berjam lama-lamanya di dalam air garam. Pekerja lelaki terpaksa mengikatkan plastik di sekitar alat kelamin mereka ataupun memakai kondom di dalam usaha untuk mengelakkan kesan yang melampau desiccating air garam. Sesetengah wanita pula akan meletakkan teppung di dalam kawasan faraj mereka sebagai penghalang kepada air toksik untuk masuk ke dalam badan. Secara umumnya, pekerjaan ini memberi kesan buruk kepada masalah kesihatan seksual para pekerja. Selain daripada itu, mereka juga terdedah kepada udara kotor yang busuk dan berbau seperti telur buruk yang berpunca daripada bahan hidrogen sulfida yang bercampur dengan ammonia. Mereka juga terdedah kepada bahaya bahan kimia toksik.

Di dalam masa yang sama saintis cuaca meramalkan pola cuaca di Uganda akan mengalami perubahan akibat pemanasan global. Ini akan menyebabkan hujan yang banyak dan mengakibatkan proses penyejatan tidak sesuai untuk menghasilkan garam yang banyak. Sila klik tajuk post untuk berita penuh.

Gambar bilik tidur remaja perempuan di seluruh dunia (20 gambar)

Gambar-gambar di bawah merupakan sebahagian daripada ekspresi projek fotografi 'A Girl And Her Room' oleh Rania Matar. Rania Matar merupakan seorang jurugambar yang seringkali mempamerkan karya fotografi tentang wanita, remaja perempuan dan juga kanak-kanak. A Girl And Her Room merupakan idea berinspirasikan kehidupan anak perempuannya sendiri. Pemerhatian tumbesaran bermula dari zaman kanak-kanak sehingga remaja melalui bilik tidur membuatkan Rania Matar menghasilkan gambar-gambar bertemakan sedemikian. Setakat ini Rania Matar berjaya mengumpul 125 buah gambar bilik anak gadis yang berlainan dari seluruh dunia. Sila klik tajuk post untuk berita lanjut.

Kasut Boot Ala Wolverine Untuk Pengguna Wanita (5 gambar)

Kalau dekat Malaysia, pengguna-pengguna wanita sering dikaitkan dengan fesyen vintage tetapi di dalam nilai urban. Kasut boot bertemakan Wolverine ini kelihatan seperti untuk budak lelaki yang aktif, sedikit country dan juga sedikit rock. Detail pembuatannya sama seperti kasut boot untuk lelaki. Dihasilkan di Amerika, 1000 Mile Boot telah memasarkan kasut yang comel ini. Kasut ini bukan saja sesuai dipakai dengan seluar jeans atau cargo, tetapi juga nampak cantik dipadankan dengan pakaian kasual seperti skirt. Sila klik tajuk post untuk gambar penuh.

Food Lover: SUSHI (20 gambar)