Subscribe

Monday, 14 November 2011

Stalking : Dato' Siti Nurhaliza (24 gambar)

Sumber : Twitter Tok TiGambar Pilihan Editor dari Dailymail UK (9 photos)

An aerial view photo shows large salt formations in the southern part of the Dead Sea.

A sculpture of The Guardian, by artist Kelly Haney, is silhouetted against the moon atop the Oklahoma state Capitol in Oklahoma City.

Latest photo of Aishwarya Rai & Abishek Bachan (9 photos)

Both of them memang super cantik dan charming, sama padan betey. Terdapat 9 photo di dalam entry ni. Bila baby dorang nak kluar ni?

Stalking : Amy Search (18 gambar)

Hari ni tak ada idea nak cari artikel. Kita stalking lagi, kali ini Blogpedia kongsikan gambar dari akaun Twitter Amy Search. Nantikan satu lagi Stalking entry yang terakhir untuk hari ini.
sumber : Twitter Amy Search
PAS tak setuju guru kerja sembilan jam

SUMBER : malaysiakini
 

PAS menganggap projek rintis sistem bekerja sembilan jam Kementerian Pelajaran sebagai tidak wajar dan mahu ia dikaji semula kerana akan membebankan guru.

pas muktamar 130610 idris ahmad"Rasional apakah guru-guru terpaksa bekerja selama sembilan jam? Sebenarnya guru-guru di Malaysia sudah sedia terbeban, bukan sahaja (dengan) pembelajaran dan pengajaran.

"Malahan guru sudah menjadi ‘multi purpose’ kerana semua perkara guru terpaksa lakukan.

“Guru juga pemandu Ambulan jika pelajar sakit, menjadi polis trafik ketika pelajar keluar sekolah, pengawal disiplin, pegawai kewangan kalau ia guru kelas, menjadi kerani untuk masuk markah," kata ahli jawatankuasa PAS, Idris Ahmad dalam satu kenyataan media.

Beliau merujuk kenyataan Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Wee Ka Siong, semalam yang berkata mulai Januari tahun depan, empat negeri - Pahang, Melaka, Johor dan Sarawak - akan bekerja sembilan jam sehari.

Projek rintis itu katanya, berasaskan satu kajian di Melaka Tengah yang mengenalpasti tempoh bekerja yang ideal bagi guru.

"Saya harap semua guru di empat negeri tersebut tidak perlu risau kerana kita hanya membuat percubaan.

"Apabila projek rintis itu meyakinkan kita dan kita dapat membuat kesimpulan secara konkrit, barulah kita memperluaskannya ke semua sekolah di seluruh negara," kata Wee.

azlanSambil membidas tindakan Kementerian Pelajaran yang diterajui oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku menteri pelajaran, Idris berkata kerajaan sepatutnya mencari jalan untuk menyenangkan guru-guru supaya mereka berada di zon selesa.

Ini kerana di tangan mereka yang akan melahirkan modal insan yang berguna untuk masa akan datang.

Bawa kerja balik rumah

"Mungkin ada orang cemburu kerana guru banyak mendapat cuti berbanding dengan mereka yang berada di pejabat.

“Tetapi perlu diingat tugas guru bukan sahaja di sekolah, malahan kerja mereka berterusan sehingga balik ke rumah. Kerana kerja latihan pelajar perlu diperiksa, persiapan mengajar perlu dibuat.

missionary school 241207 students“Budaya ini berlainan dengan mereka yang bekerja di pejabat, selesai sahaja waktu pejabat ia tidak perlu dibawa balik ke rumah," katanya.

Sehubungan dengan itu, Idris juga mahu kerajaan menambah kemudahan dan membina lebih banyak sekolah supaya bilangan pelajar di dalam sebuah kelas dapat dikurangkan agar bebanan guru juga dapat diringankan.

Katanya, kebanyakan sekolah pada hari ini dibina lebih 20 tahun dahulu dan sudah tidak mampu menampung pertambahan penduduk di sekitarnya sehingga suasana di dalam bilik kelas tidak lagi selesa kerana bilangan pelajar yang begitu ramai.

Idris berkata sebagai penghormatan kepada guru-guru yang mendidik rakyat di negara ini, Pakatan Rakyat menjanjikan RM500 kepada mereka jika diberi mandat ke Putrajaya.Rakyat M'sia paling gemuk di kalangan negara Asean


Malaysia menduduki tempat pertama di kalangan negara Asean dari segi paling ramai rakyatnya memiliki obesiti dan tempat keenam di kalangan negara Asia Pasifik, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.
Ketua Puteri Umno, Datuk Rosnah Abdul Rashid ShirlinTimbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata perkara ini perlu diberi perhatian semua pihak.

"Kita serius diancam dengan pengambilan gula berlebihan yang menyebabkan pelbagai penyakit termasuklah diabetes," katanya semasa menjawab soalan Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong).

Dr Tan ingin tahu tahap penggunaan gula berlebihan di Malaysia berbanding negara lain dan tindakan yang diambil kepada sesiapa yang melanggar peraturan yang telah ditetapkan.

Rosnah berkata kadar pengambilan gula di kalangan rakyat Malaysia adalah terlalu tinggi iaitu purata 51 gram, melebihi saranan yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu 50 gram.

Katanya sebanyak 1,266 sampel makanan telah dianalisis pada tahun 2009 untuk bahan pemanis di mana 7.3 peratus atau 92 sampel didapati melanggar standard yang ditetapkan.

"Manakala pada tahun 2010 sebanyak 2,004 sampel makanan telah dianalisis di mana 5.4 peratus bersamaan dengan 108 sampel didapati melanggar standard ditetapkan," katanya.

NONEMengenai tindakan, beliau berkata selain tindakan mahkamah yang diambil terhadap pihak industri, kerajaan juga mengeluarkan amaran kepada seluruh negara untuk memaklumkan produk yang melanggar Peraturan-peraturan Makanan 1985 yang tidak dibenarkan.

"Tindakan pihak kementerian adalah dengan melaksanakan pengambilan sampel dari semasa ke semasa untuk memastikan makanan yang dijual di pasaran adalah terdiri daripada makanan yang selamat dimakan," katanya.

- Bernama


klik

Stalking : Luna Maya (15 gambar)

Here we go. Let's watch some pix of her. KLIK for full entry. 

SUMBER : Twitter Luna Maya

Kieron Williamson: 106k berjaya diraih dalam masa kurang dari 11 minit (6 gambar)

Pada satu pagi, Kieron diberi pelepasan untuk tidak menghadiri seisi persekolahan kerana menghadiri majlis penjualan hasil karyanya sendiri di Picturecraft, Holt. Beliau seorang kanak-kanak yang baru berusia 9 tahun disifatkan sebagai seorang yang genius oleh sesetengah pihak kerana hasil karya beliau begitu laris. Beliau telah berjaya menjual beberapa lukisan lanskap dalam masa 10 minit 50 saat dengan berjumlah sebanyak 
 £ 106,260. 00 (RM 532, 362. 20). 

Pembeli lukisan karya beliau bukan hanya dari orang perseorangan masyarakat setempat, malah urusan penjualan juga dilakukan melalui talian. Dilaporkan pada hari itu talian di Picturecraft amat sibuk dengan panggilan dari penggemar lukisan beliau seperti dari China dan Amerika Syarikat. Sila lihat gambar seterusnya: Kieron begitu gembira di samping hasil karya yang telah mencatat jualan £ 106,260. 00 kurang dari 11 minit.
 
  Para penggemar lukisan beliau sedang menanti di luar pusat galeri Picturecraft sebelum majlis bermula. 

Stalking : Fazura (13 gambar)Gambar Pilihan Editor dari Reuters (11 gambar )

A student holding a pencil tries to 'erase' riot police during a demonstration in Bogota, Colombia November 10, 2011. Students marched in a nationwide protest against government reform of public universities, according to student organizations. REUTERS/Fredy Builes

 Fans of El Zamalek celebrate during their friendly soccer match against Atletico Madrid at Cairo Stadium in Egypt November 10, 2011. Egypt's Zamalek hosted Spain's Atletico Madrid in a friendly match as part of celebrations of the club's centenary year.
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh 

 Members of the Iranian army land force academy perform maneuvers during a graduating ceremony in Tehran November 10, 2011. Iran's Supreme Leader warned the United States and Israel on Thursday not to launch any military action against its nuclear sites, saying it would be met with "iron fists," state television reported. REUTERS/Leader.ir/Handout 

VIDEO : Oren Lavie "Her Morning Elegance" (stop motion pictures)

via Bro Iylia.

berapa ribu frame agak2? jelesss

 

 Howzt post:VIDEO : Kucing rasis LAWL!

apadaaa, kucing pun pandai rasis. lawl!

Kena demam kuning pula. Kesian calon SPM.

Sumber : Berita Harian Online


KUALA BERANG: Seramai 32 penduduk Kampung Basong dan Pasir Dula, Telemong di sini termasuk seorang calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bersama tiga adiknya, ditahan di Hospital Hulu Terengganu (HHT) semalam kerana menghidap gejala demam kuning dipercayai Hepatitis A berpunca daripada virus air kencing tikus.

Mangsa termasuk 11 kanak-kanak berusia antara 36 bulan hingga 50 tahun dari kampung berkenaan menghidap demam kuning kerana menggunakan sumber air bukit yang disalurkan Kementerian Pembangunan Luar Bandar dipercayai tercemar virus kencing tikus. 
 
Seorang mangsa, Nur Ain Nabila Rasid, 17, dari Kampung Basong, terpaksa menduduki peperiksaan SPM hari ini di wad khas HHT selepas dia dan tiga adiknya, Muhammad Shafiq, 11, Arni Natasya, 7, dan Muhammad Irwan Aiman, 3, ditahan kerana menghidap demam kuning. Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Dr Abdul Rahman Mokhtar, berkata semua mangsa dirujuk ke HHT sejak Khamis lalu tetapi ditahan di wad mulai semalam berikutan gejala demam kuning mereka perlu distabilkan menerusi rawatan intensif.

Katanya, seorang daripada mangsa sudah dirujuk ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) untuk mendapatkan rawatan lanjut.


“Setakat ini, kita belum dapat mengesahkan sama ada mangsa yang menghidap demam kuning atau Hepatitis A berpunca daripada virus air kencing tikus.

“Jabatan Kesihatan negeri sudah mengambil sampel darah untuk dianalisis bagi menentukan punca demam kuning,” katanya, semalam.
Bulan lalu, 24 orang masyarakat Orang Asli di perkampungan Sungai Berua, Kuala Telemong turut ditahan di HHT kerana menghidap demam kuning selepas menggunakan air sungai disyaki virus air kencing tikus.

Ahli Dewan Undangan Negeri Telemong (ADUN), Rozi Mamat, berkata penduduk dua kampung itu masih menggunakan bekalan air bukit yang tidak dimasak, walaupun kerajaan negeri sudah menyediakan bekalan air bersih disediakan Syarikat Air Terengganu Sdn Bhd.


“Kita sudah meminta Jabatan Kesihatan negeri dan daerah melakukan siasatan bagi menentukan keadaan air bukit digunakan mangsa.


“Kita tidak menolak kemungkinan air bukit digunakan mangsa daripada sumber air Sungai Berua yang digunakan masyarakat Orang Asli yang juga menghidap gejala itu sebelum ini,” katanya.


Sementara itu, Pengarah Kesihatan Terengganu, Dr Anwa Sulaiman, ketika dihubungi berkata pihaknya sedang menyiasat kejadian itu tetapi tidak dapat membuat pengesahan kerana keputusan sampel belum diperoleh.

SUKAN SEA 2011 (Jakarta) : Pingat emas pertama negara diraih

sumber : Kosmo Online

(KLIK UNTUK BERITA PENUH)JAKARTA - Buat pertama kali, lagu Negaraku berkumandang di bumi Jakarta apabila atlet karate, Shaharudin Jamaludin menyumbang pingat emas buat kontinjen Malaysia pada temasya Sukan SEA 2011 semalam.

Lebih manis, Shaharudin berjaya menebus kekecewaan kakaknya, Jamalliah yang gagal menyumbang pingat emas pertama Malaysia kelmarin selepas hanya mampu menyumbang gangsa.

Pingat emas pertama kontinjen Malaysia pada temasya dwitahunan kali ini yang diadakan di dua venue - Jakarta dan Palembang telah disumbangkan oleh penembak wanita negara, Nur Suryani Ahmad Taibi di Lapang Menembak, Kompleks Sukan Jakabaring, Palembang kelmarin.

Pada saingan akhir kategori kumite bawah 75 kilogram lelaki di Stadium Tenis Tertutup Senayan semalam, Shaharudin mengesahkan pingat emas menjadi miliknya apabila membenam cabaran atlet Vietnam, Nguyen Minh Phung dengan kiraan mata 5-2.
Sebelum itu, Shaharudin tampil bergaya apabila menyingkirkan atlet Thailand, Songwut Muntaen 9-1 di peringkat suku akhir sebelum menang 5-2 ke atas atlet Filipina, Mondolu Christo pada aksi separuh akhir.
Sejurus selepas disahkan sebagai pemenang, Shaharudin dilihat bersujud seketika di tengah gelanggang sebelum dia menjerit kegembiraan bagi meraikan kejayaannya itu.
"Emas yang saya menangi hari ini (semalam) untuk keluarga saya. Saya cukup bangga dan gembira kerana selepas beraksi dalam tiga Sukan SEA, kali ini saya berjaya meraih pingat emas.

"Saya mahu mengucapkan terima kasih kepada ahli keluarga saya, barisan jrulatih, pengurus dan rakan-rakan sepasukan yang selama ini banyak memberi sokongan kepada saya.
"Saya mahu berkongsi kejayaan ini bersama mereka termasuk rakyat Malaysia yang sentiasa menantikan detik-detik sebegini," jelas Shaharudin semalam.
Mengulas kembali perhitungan dengan Minh Phung, Shaharudin berkata, dia tampil dengan keyakinan yang tinggi selepas merakamkan kemenangan ke atas atlet Vietnam itu dalam kesemua empat pertemuan mereka sebelum ini.

"Selain rekod pertemuan saya dengan Ming Phung, saya juga menjadikan kegagalan Jamalliah semalam (kelmarin) sebagai motivasi tambahan untuk memburu kejayaan hari ini (semalam).

JAMALLIAH mengucapkan tahniah kepada adiknya, Shaharudin selepas memperoleh pingat emas dalam acara karate di Jakarta semalam. 
 
"Saya turun beraksi dengan semangat yang tinggi dan mahu membalas dendam kegagalan Jamallian dan saya gembira kerana akhirnya berjaya meraih emas," tambahnya yang membuat penampilan dalam dua temasya Sukan SEA sebelum ini.

Pada Sukan SEA 2007 di Korat, Thailand, Shaharudin sekadar mampu menyumbang pingat gangsa dan dia sekali lagi mengulangi pencapaian tersebut pada Sukan SEA di Vientianne, Laos dua tahun kemudian.

"Jurulatih (P. Arivalagan) banyak memberi kata-kata semangat kepada saya di luar gelanggang dan ia ternyata melonjakkan motivasi saya bagi meraih emas," jelas Shaharudin.
Terdahulu, dua atlet negara, L. Kunasilan yang beraksi dalam kategori kumite bawah 67kg lelaki dan Shakkila Sani Jefry Krisnan (kumite bawah 68kg wanita) menyumbang pingat gangsa.
 

180 bakal gengster Melayu dicekup

sumber : kosmo online
Sebuah dewan resort di Teluk Batik, Lumut telah ditempah khas oleh ahli Genki Seven Malaysia untuk melakukan ikrar sumpah taat setia.

LUMUT – Sekumpulan 180 individu termasuk 39 pelajar sekolah ditahan ketika mereka sedang mengadakan upacara angkat sumpah kesetiaan bagi menyertai sebuah pertubuhan ala kongsi gelap di sebuah resort di Teluk Batik di sini kelmarin.

Semasa serbuan pada pukul 9 malam itu, semua ahli kumpulan yang bernaung di bawah nama Genki Seven Malaysia (Generasi Kini Tujuh Malaysia) termasuk tujuh wanita yang berusia 13 hingga 30-an itu berada di dalam sebuah dewan yang ditempah khas di resort berkenaan.
Ketua Polis Perak, Datuk Mohd. Shukri Dahlan (gambar kecil) berkata, sepasukan polis yang mendapat maklumat mengenai kegiatan kumpulan itu melakukan serbuan di resort tersebut.

“Semasa serbuan dilakukan, mereka sedang membaca ikrar dipercayai berkaitan dengan kegiatan ala kongsi gelap.

“Kumpulan berkenaan dipercayai mendaftar masuk ke resort itu pada petang semalam (kelmarin) dengan berselindung di sebalik program hari keluarga,” kata beliau ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Difahamkan, ikrar yang dibacakan oleh kumpulan itu adalah ikrar sumpah untuk taat setia kepada ketua kumpulan dan akan saling melindungi ahli-ahlinya.

Menurut beliau, antara yang ditahan ialah 39 pelajar termasuk 33 orang bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang bermula hari ini.

Turut ditahan tiga kakitangan yang bekerja dengan agensi kerajaan. Mereka datang dari seluruh pelosok negeri Perak.
Genki Seven Malaysia yang hampir keseluruhannya dianggotai orang Melayu dipercayai baru ditubuhkan pada 2006 dan didakwa berpusat di Ipoh.

Kumpulan itu kini memperluaskan sayapnya dengan membuka cawangan di Taiping. Genki Seven Malaysia juga sedang mencari ahli-ahlinya dalam kalangan orang muda dan mereka yang masih bersekolah.

“Siasatan polis mendapati perhimpunan haram yang dipercayai menjurus aktiviti kongsi gelap itu didalangi seorang kakitangan agensi kerajaan yang bekerja di Ipoh.

Tengku Mahkota Johor tuju twit dekat Fazura, ok sweet.

Putera Mahkota Johor baru menceburi bidang Twitter ni. Lihat tweet Putera Mahkota kpd kekasih hatinya, Fazura sempena ulangtahun ke 3 hubungan percintaan mereka. Ok, sungguh manis.

SUMBER: Twitterjaya