Subscribe

Monday, 28 November 2011

Tasik Huron, Amerika Utara (5 gambar)

Di bahagian timur Amerika Utara, berdekatan dengan sempadan di antara Kanada dan Amerika Syarikat terdapat sekelompok lima buah tasik yang besar yang digelar Great Lakes iaitu Huron, Ontario, Michigan, Erie dan Superior ataupun ringkasnya H.O.M.E.S. Great Lakes membentuk kumpulan tasik air tawar terbesar di dunia dan adakalanya ia dianggap sebagai laut pedalaman.


Tasik Huron memiliki isipadu air ketiga terbesar dan luas permukaan kedua terbesar (seluas 59,596 km²) di kalangan kumpulan Great Lakes. Nama tasik ini diberikan oleh seorang penjelajah Perancis bernama Louis Jolliet bersempena dengan puak asli Huron yang menetap di sekitar persisiran tasik ini. Huron memiliki panjang 332 km, lebar 245 km dan kedalaman maksimum mencecah 230 m. 


Khinzir pandai jimnastik (3 gambar)

Sebelum ni cerita pasal anjing menyerupai harimau (ahaha), kali ni selagi lagi kita ke China. China ni banyak benda best la, macam-macam story ada. Ok right, kesiankan kinzir ni. Hep! Walaupun dia khinzir tapi tak perlu la nak muncung mulut. Haha. Khinzir ni nama dia Zhu Jianqiang yang bermaksud si Khinzir Yang Keras Kepala. Di kehidupan awalnya, macam susah khinzir nak hidup sebab dia tak boleh berjalan langsung. Pemiliknya, Ge Xinping telah membantu si Zhu Jianqiang untuk latihan terapi intensif lah. Kini khinzir comel ni dah besar, dah boleh berjalan ala-ala ahli jimnas. Penduduk kampung pun suka dekat Zhu sebab comel dan cara jalannya yang unik. Klik pada tajuk post dan lihat kesemua gambar khinzir comel seberat 30kg ini.

Misteri anjing berbulu harimau (5 gambar)

Ini bukan teknologi Dolly. Ini cuma kegilaan terbaru rakyat China. Mereka sanggup membelanjaka wang yang banyak untuk seisi grooming haiwan peliharaan mereka ni. Di China terdapat kedai grooming haiwan peliharaan untuk menghasilkan (prose mewarna) bulu-bulu anjing ini seperti binatang yang lain. Nak kata kesian pun ada, tapi rasa comel pun ada. Klik tajuk post untuk melihat seluruh entry.

klik <

Once Upon A Time In Egypt (20 gambar - part 1)

Kali ini Blogpedia berkongsi gambar dari negara Mesir. Gambar-gambar ini dipercayai diambil ketika ekspedisi pertama manusia ke Mesir. Maksudnya masa tu dunia tak tahu lagi pasal benda-benda yang ada di Mesir. Gamba-gambar ini diambil pada tajhun 1849. Tetapi paparan di bawah terdapat gambar yang sudah berwarna, mungkin gambar hitam putih ini sudah melalui proses digital pewarnaan gambar lama. Terpulang kepada pembaca untuk menilai gambar ini, walaubagaimanapun suasana di dalam gambar ini merupakan suasana yang rare! Blogpedia membawa anda ke tahun 1849. Sila klik tajuk untuk melihat gambar seterusnya. Nantikan Part 2 ekspedisi negara Firaun ini.

Post ini diletakkan di bawah label Once Upon a Time. Sila klik di sini utk melihat paparan lain.

Hiasan meja sempena perayaan Krismas (25 gambar)

Hohoho! Tak sampai sebulan lagi, mereka yang merayakan perayaan Hari Natal ni akan sibuk buat persiapan. Tadi jalan-jalan tengok website dapat idea nak buat entry khas untuk perayaan ini. So kita mulakan dengan Hiasan Meja dulu? Nanti akan menyusul idea-idea yang lain. Sila klik tajuk post untuk melihat idea hiasan yang lain.

Dermalah satu klik saja untuk hari ini (klik)

Majlis tercemar (10 gambar)

Hahahaha. Kesian betul gambar-gambar ni. Apa nak buat...the best moment katakan. Terkait ngan momen lain pula. Tentu rasa nak lempang orang. ALOLOLO!

Maybach Exelero, termahal di dunia (5 gambar)

Maybach Exelero dicatatkan sebagai kereta termahal di dunia setakat ini. Direalisasikan oleh German Maybach pada tahun 2005 mempunyai kelajuan sehingga 351/kmsjm. Harga sebuah Maybach Exelero ialah USD 8 juta SAHAJA. Gilala! Sila klik tajuk post dan lihat gambar kereta termahal ini yang lain.

KLIK <

Namba Parks yang unik, Jepun (4 gambar)

Namba Parks terletak di Osaka, Jepun. Bangunan 30 tingkat ini merangkui pusat membeli belah yang dikelilingi dengan kehijauan tumbuh-tumbuhan serta hiasan luarannya yang mementingkan aspek keindahan semulajadi. Terdapat air terjun, sungai dan kolam air yang dibina oleh manusia. Sila klik tajuk post untuk melihat gambar yang lain.