Subscribe

Saturday, 17 December 2011

La Bonnotte, kentang termahal di dunia.


Dilaporkan, La Bonnotte merupakan sejenis kentang yang termahal harganya di dunia. Harga 1 kilogram La Bonnotte boleh mencapai sehingga $ 700. 00. Apakah yang membuatkannya mahal sedemikian ropa? Ubi kentang La Bonnotte ini sebenarnya telah melalui proses percambahan spesis dengan campuran alga atau rumpai laut. Hanya 100 tan dihasilkan pada setiap tahun dan ditanam di sebuah pulau di luar pantai barat Perancis. La Bonnotte ditanam pada bulan Febuari dan dipilih dengan menggunakan tangan pada minggu pertama bulan Mei setiap tahun.

1 klik diperlukan.

Iklan anti merokok yang super menarik (20 gambar - Part 1)

Entahlah, kadang-kadang bila tengok industri kreatif di Malaysia ni macam suram pun ada. Ada rekaan yang ok, ada yang tak ok. Yang tak ok tu mungkin sebab jarang buat rujukan idea kot? Bukan soal ciplak karya pun. Kenapa pereka lain boleh menjadi kreatif seperti gambar-gambar di bawah? Kenapa pereka kita hasilnya kurang menarik? Sila klik tajuk post dan melihat rekaan-rekaan yang bagi saya terus sampai ke hati. Enjoy.

Rekaan kolam renang yang menarik (10 gambar)

Hari ini, terdapat banyak rumah di Malaysia yang telah membina kolam renang atau kolam berendam di kawasan rumah masing-masing. Dari semahal-mahal kos hinggalah ke paras kos yang mampu milik. Terdapat juga gaya hidup ingin berehat di dalam lingkungan persekitaran rumah sendiri. Kolam renang juga terdapat di hotel-hotel ekslusif. Ini juga merupakan sebahagian hiasan lanskap yang dapat mencantikkan lagi kawasan hotel tersebut. Sila klik tajuk post untuk melihat entry penuh.

Untuk Newbies: Design cover album/single hiphop (15 gambar)

Nowadays ramai juga orang Malaysia yang berminat untuk buat cover lagu orang lain dengan sedikit touch up bunyi-bunyian hip hop or rapping. Mungkin korang boleh mengambil sedikit inspirasi dari rekaan-rekaan grafik yang Blogpedia akan kongsikan di sini. Ada juga yang gemar menggunakan rekaan vektor, vintage mahupun stereotype. Semoga korang boleh dapat idea dari rekaan-rekaan ini. Sila klik tajuk post untuk berita penuh.


Fashion : 2011 Best Dressed List by Telegraph.com (20 gambar)

Berikut merupakan pakaian terbaik sepanjang tahun 2011 yang telah dipamerkan oleh akhbar online Telegraph.com. Enjoy the pictures and details. Klik tajuk post untuk entry penuh.  • "Yasmin le Bon is the epitome of pared back chic. With nearly 30 years of modelling under her belt, the mother of three always looks effortlessly glamorous whether she's on the runway for Chanel, in the recent David Morris campaign or just walking the dogs in the park with her Duran Duran husband". Sophie de Rosée, fashion features associate,Telegraph Magazine.

Bas sekolah di Jepun. (9 gambar)

Kawai nehhhh >.< "

Beruntunglah budak-budak sekola dekat Jepun sebab mempunyai bas-bas sekolah yang mempunyai pelbagai rekabentuk luaran. Menurut sumber, rekabentuk ini dibuat agar memberi semangat kepada kanak-kanak di Jepun untuk pergi ke sekolah. Hmmm..best kan benda-benda comel macam ni. Komfem semangat g skolah. Sila klik tajuk post untuk entry penuh.

Bakal salah sebuah lagi mercu tanda Manhanttan. (5 gambar)

Ini adalah versi HDR, pemandangan dari tingkat 90. Minggu ini One World Trade Center telah siap pada tingkat 90 dan hanya ada 14 lantai lagi bakal disiapkan. Bangunan yang bakal menjadi salah satu lagi mercu tanda Manhattan ini dijangkakan akan siap sepenuhnya pada tahun 2013. Gunaan dinding berteraskan kaca meliputi sehingga ke tingkat 65 dan kemudiannya menggunakkan konkrit sehingga ke tingkat 82. Bangunan ini bakal mempunyai 104 tingkat dan bakal mempunyai gelaran bangunan yang tertinggi di Manhattan. Sila klik tajuk post untuk berita penuh.

Fashion : Gigi Berlapis, kegilaan terbaru di Jepun. (5 gambar)

Ini sangatlah OMG. Sebelum ini, gigi 'berlapis' atau gigi draculla memanglah sangat tak digemari oleh sesiapapun. Terkini, golongan muda di Jepun sanggup melakukan pembedahan kecil untuk mendapatkan gigi jenis ini. Di Jepun, ianya dipanggil 'yaeba', secara literal bermaksud 'gigi dua lapis' yang merujuk kepada memperluaskan dan mengasah bahagian canines. Di Barat, gigi seperti ini masih dipandang rendah. Tetapi tidak di Jepun, mereka yang memiliki gigi ini akan dianggap comel oleh sesetengah lelaki. Sesetengah pendapat mengatakan ianya adalah  ketidaksempurnaan yang membuatkan wajah nampak sempurna. (huh??)  Permintaan terhadap perkhidmatan mengubah gigi ini semakin meningkat. Sila klik tajuk post utk entry penuh. Oh Kawai neeee >.< "